Ukrywanie znajomych na Facebooku

Jak ukryć znajomych na Facebooku?

17 sierpnia 2021

Prywatność jest w dzisiejszych czasach niezwykle istotna. Wielu z nas nie chce być podglądanych, jednak pomimo tego aktywnie używa mediów społecznościowych.

Nie ma w tym oczywiście nic złego. Bardzo często zdarza się, że wścibskie osoby mogą chcieć zobaczyć kogo mamy na naszej liście znajomych i na przykład napisać do tych osób.

W tym poradniku pokażę, w jaki sposób ukryć znajomych tak, by mogli zobaczyć ich tylko nasi znajomi, lub tak by były one dostępne tylko dla konkretnych znajomych albo tylko dla nas samych.

Wybór należy do Was. Zaczynajmy.

1. Po zalogowaniu się na swoje konto na Facebooku naciśnij na zdjęcie profilowe z imieniem lub nazwą użytkownika. Na komputerze powinno znajdować się ono w prawym górnym rogu, tuż obok powiadomień.

avatar na Facebooku

2. W ten sposób powinieneś znaleźć się na swoim profilu. Przejdź do listy znajomych, klikając na zakładkę Znajomi. Znajduje się ona pod Twoim zdjęciem profilowym i nazwą użytkownika.

Zakładka znajomi

3. W zakładce ze znajomymi naciśnij na przycisk z trzema kropkami w prawym górnym rogu. Naciśnij na Edytuj ustawienia prywatności.

Edytowanie ustawień prywatności

4. W otwartym oknie w zakładce „Lista znajomych” kliknij na przycisk po prawej stronie. Domyślnie powinien on zawierać napis Publiczne.

Przycisk do edycji ustawień

5. Wybierz interesujące Cię ustawienie z listy:

  • Publiczne — jeśli chcesz, żeby każdy mógł oglądać Twoją listę znajomych.
  • Znajomi — jeśli chcesz, żeby oprócz Ciebie listę mogli oglądać tylko Twoi znajomi.
  • Znajomi z wyjątkiem — jeśli chcesz, żeby oprócz Ciebie listę mogli oglądać tylko Twoi znajomi, oprócz poszczególnych, wybranych znajomych.
  • Konkretni znajomi — jeśli chcesz, żeby oprócz Ciebie do listy mieli dostęp konkretni, zdefiniowani znajomi.
  • Tylko ja — jeśli chcesz, żeby nikt poza Tobą nie miał dostępu do listy.
  • Ustawienia zaawansowane — jeśli chcesz zdefiniować niestandardową listę znajomych z dostępem.

Określanie, kto ma mieć dostęp do listy Twoich znajomych