Instagram

Jak usunąć konto na Instagramie? Poradnik krok po kroku

22 grudnia 2021

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że media społecznościowe to wynalazek, który znacząco poprawił nam komunikacje i wymienianie się różnymi informacjami.

Problem jednak w tym, że czasami pochłaniają one zbyt dużo naszej uwagi. Chociażby ze względu na to, wielu użytkowników z czasem postanawia usunąć swoje konta, aby nic nie kusiło ich do tego, by znów sprawdzić powiadomienia i najnowsze zdjęcia swoich znajomych.

Usuwanie konta na Instagramie jest procesem stosunkowo prostym i w tym poradniku omówię go krok po kroku, tak by pomóc Wam przez to przejść zaledwie kilkoma kliknięciami.

Jak usunąć konto na IG krok po kroku

1. Wejdź na stronę https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/.

2. Wybierz powód, dla którego chcesz usunąć swoje konto. Jeśli Twojego powodu nie ma na liście, zaznacz "Inny powód".

Wybieranie powodu usunięcia konta

3. W wyznaczonym polu wprowadź swoje hasło.

4. Naciśnij przycisk "Usuń konto".

Przycisk do usuwania konta

Uwaga! Warto pamiętać o tym, że choć dane konta i profil powinny zostać ukryte od razu po usunięciu konta, same dane zostaną usunięte dopiero po jakimś czasie (zwykle po około 30 dniach). Ta informacja wraz z datą powinna pojawić się pod przyciskiem "Usuń konto".

Jak tymczasowo zawiesić konto na Instagramie

Czasami możemy chcieć odciąć się od Instagrama tylko na jakiś czas. To bardzo dobry pomysł na przykład podczas urlopu.

Wówczas nie musimy usuwać naszego konta permanentnie, a jedynie czasowo "zakazać" sobie dostępu do platformy.

Aby tymczasowo wyłączyć konto na Instagramie, należy wykonać następujące kroki:

1. Naciśnij na swoje zdjęcie. Powinno się ono znajdować w prawym górnym rogu serwisu.

2. Wybierz opcję "Ustawienia".

3. Przejdź do zakładki "Edytuj profil".

4. Na dole kliknij opcję "Tymczasowe wyłączenie konta".

tymczasowe-wylaczenie-konta-instagram

5. Wybierz powód, dla którego wyłączasz konto. Jeśli nie ma go na liście, wybierz "Inny powód".

6. Wprowadź hasło w wyznaczone pole.

7. Naciśnij przycisk "Wyłącz tymczasowo konto".

Przycisk "Wyłącz tymczasowo konto"